Posts

Showing posts from 2010

jumpa kawan2 pada 28/12/2010

Image
Semalam rasa seronok sangat kawan2 masa sekolah dulu sudi bertandang ke Ipoh.Terima kasih Rahmah(akaktoo.blogspot.com)Rasilah,Norjihan nNorizan kerana sudi datang ke Ipoh.Terima Kasih juga kat Shila kerana belanja kami semua makan.Sepatutnya aku yang belanja korang semua makan..ni terbalik lak..



ni...jihan n rahmah...rahmah le org kuatnyer..kalau dia tak merancang tak kan jadi pertemuan ni..
ni shila n rozan ..si hila le yg belanja makan..rozana ni kawan baru dari fb..tapi dah mesra cam dah lama kenal lak..

Berdebar dan teruja..

hati rasa seronok sangat ...besok nak jumpa kekawan lama ...mereka datang dari kl...naik keretapi elektrik dari kl ke ipoh..kemana nak bawak mbbf ni gi jalan ek...

dalam kepala otak aku ni nak bawak mereka ni gi makan kat Restrount Laksamana Cheng Ho..dan kalau ada masa nak bawak gi mana lagi ekkk...aduhi..

Jom jalan2 ke Gunong Lang Ipoh..

Image
Atas pemintaan anak2 nak gi jalan ke padang polo ..aku suggest kat suami pegi ke gunong lang ..ada le kawan pejabat cerita gunong lang dah cantik..ada ayor terjun dari atas gunong..maka kuma pun pegi le anak beranak...dalam kereta pesal lapang je kereta ni...baru le aku teringat mira dah tak duduk kat depan ngan aku dah..si haziq dah gi kl...so mira dapat le duduk belakang..terasa lak sunyi bila anak dah makin membesar dan tak duduk ngan kita...

ini ada lah antara pic yang dapat diambil..klik sana klik sini...tiba2 batteri abih..grrrrrrrrrrrrrr...
apa la...

Ni adalah air terjun buatan manusia...tapi nampak semulajadi kan ...disebabkan bateri abis..tak sempat nak amik pic ikan patin beso kat tasik ni..beso peha ko ...kalo wat gulai masam tempoyak....mak aiiii..fengsan nak ngabihkan nyer..

anak dara aku...belum sekolah lagi tu...gaya cam dah beso beno...

CUCU...HAHAHA

Image
Ni cucu saudara ..baru lahir semalam ..lelaki alhamdulillah sihat..ibu nyer pun sihat..

Sup ikan Gruk-gruk ..untuk org dlam pantang

Image
Disebabkan ada org dlam pantang dalam umah ni....si ibu kena le cara2 org berpantang..
hari ni masak sup ikan gruk2 .....org yg dalam pantang tak lalu nak makan .. org yg pantang tengok yg baham...tak pe le sat lagi makan le dia tu...nak kencing pun takut...hehehe..teruk gak ye...kalau org pompuan bersalin nak buang air beso pun takut...kat bawaah di sertakan resepi sup ikan...biasa je rasanyer..org lain pun pandai buat gak..tapi nak share je...kut2 le ada org baca blog yg entah hape hape ni...

bahan:
ikan jenahak/merah
bawang putih di hiris
halia,bawang besar semuanyer dihiris
cili pada dipecah2kan
air asam limau nipis
tomato,batang saderi, bunga kobis,tomato
bunga lawang , kulit kayu manis, pelaga
air,garam,serbuk perasa kalau suka

cara2nye:
1:masukkan ikan, air secukupnye bersesuain ngan ikan,masukkan bawang putih ,halai,bawang besar yg telah dihiris,kulit kayu manis,bunga lawang n buah pelaga biarkan sampai mendidih
2. kuah dan mendidih masukkan garam dan serbuk perasa asam limau biarkan seben…

Menuju alam dewasa.....

Image
Semalam 17/12/2010...selesai le satu tanggungjawab sebagai ibu n bapa..menyunatkan anak lelaki kami yang bongsu Mohammad Hazim..punya le susah nak memujuknye supaya bersunat..macam2 le cara untuk memujuknyer..dia ni jenis yg tak tahan sakit..sakit sikit je dah le menangis..umur dah masuk 11thn..baru nak bersunat abang2 nya semua bersunat awal..tahun lepas tak jadi sebab bercuti ke Bukit Larut..selamat le dia...

Tahun tak kasi can...mesti potong gak...malam sebelum bersunat bawak gi tengok wayang cerita Narnia..pegi makan ...pegi beli baju sekolah...huhuhu...rabak jugak le aku...

Masa kat klinik hanya sorang penjaga dibenarkan masuk..abahnyer teman kan dia kat dalam..sementara tu aku menunggu kat luar...dah dengar dia menanggis..punya la kuat...risau gak
tak lama kemudian senyap le pulak...tau2 dah keluar...

Abahnye cerita dr. belum wat apa2 lagi dah nangis...kelakar tul..punya le penakut...mengaku abang macho...rupa2nye..abang takut...

Dalam kereta siap pesan ibu ngan abah jangan cerita n…

malam yang santai..mari tonton Ayob

Kita tonton samarenda Ayob....ada gak ye mak bapak cam ni...sebab nak duit main paksa anak kawin lak...mata duitan ke org melayu ni...munkin gak kut..yg sedih nyer yg susah ditindas...yang kaya terus amik kesempatan diatas kesusahan orang lain...tapi kita tengok la sampai episod akhir...cam ner ..

Rehat sebentar....

Hari ni boleh rehat......sekejap je....besok sibuk le balik...cam tu le..cam ni le gaya nyer..apa nak buat kerja ngan swasta...ari baru tengok balik entri aku yg lepas ejaan pun salah...hu ..

HARI KONOKESYEN AMYRAH...

Hari ni hari konvokesyen myrah...tadika jer...hehe bukan grad u pun lagi...konvo dirasmikan oleh Datuk Ahmad Husni bin Hanadzlah...ahli [erlimen Tambu

Jadi semua tadika kemas kawasan tambun hadir....cam bangga lak tengok myrah pakai jubahali..harap2 dia berjaya sampai kemenara gading...pic dia nanti upload lupa bawak balik cemara...tertinggal kat pejabat

habis je konvo bergegas ke pejabat...dah dekat 3 bulan sibuk sangat ngan keja...dah naik bosan..tapi pe nak wat...dah keja namakan....harap ada kenaikan awal tahun depan...huhuhu...yahoooooooooooooo

Mencari Kasih Yang pudar...

huih..tajuknyer pun dah cam tragis je..

tapi itu la hakikatnyer...

cam maner nak cari kasih yang telah pudar ini...

semacam telah dibawa pergi...

kita ingat bila kita dah bersama begitu lama...

kita akan faham dan mengenalinya...

tapi tidak ...

semakin jauh rasanye...dan semakin tak mengenalinye....

apa yang aku nak sebenarnya....

kerjaaaaaaaaaaaaaaa.....hari sabtu pun kerja beb

dah tension ngan keja vale ni...bila nak siap entah..aduh...rasa nak muntah dah..selagi kat site ada problem...kerja2 nak proses data tak kan berjalan lancar..boring betul.

ingatkan keja pelupusan sampah kat lahat tu teruk ini lagi teruk...banyak sangat perubahan..
ini membabit kan tanah orang...laluan penghantaran elektrik lalu umah orang ..kena lak ubah..teruknyer...ikut kan hati nak cuti jer..

esok teman nak gi KL nak anto FIL n MIL gi mekah....anto kat kelana jaya jer...boleh rehatkan minda sebentar...ada rancangan gi Kg.Baru...tujuannyer nak gi lunch kat situ...kat pintu gerbang tu...nanti la sok cam ner ek...

Lama nye tak update blog...

Last entry blog pada ogos lalu ..blog ni tak penah diupdate...sibuk memanjang..keja kat pejabat setambun...banyak nye. Keja ngan swasta ni kalau job banyak...maksudnyer banyak le masyuk...
kalau tak ada job..ermmmmmmmmm....duit eelek...

sebenornyer banyak benda nak entry dalam blog ni...tapi..aduhi...jap lagi la..kut nak upload pic la..cam2 la nak wat...

2nd Ogos...Shoppinggggggggggggg

Image
Hari kedua di KL..ambil peluang gi TAR..shopping beb..bawa myrah naik LRT dari Wangsa Maju..
Sianak bertanya ibu.. sapa bain LRT ni..
Si ibu jawab...tak ada sesiapa..
Sianak jawab ..ibu tipu le..
Si ibu jawab...gi le tengok..ye le bu..

parah ngan anak dara sorang ni...baju dia je kat RM200....pejamkan mata je ari
ni...waaaaaaaaaaaaaa
belum si ibu beli kain kat bazar...kat Rm100..waaaaaaaaaaaaaaaa budjet dah lari
black forest chees cake...yummmmmmmmmmm..wow (@SR)

ibu cantik tak adik pakai ni...cantik tapi beso sangat le dik...(cari alasan le tak nak beli kan)


wah...anak dara ni...kemain lagi...pilih dik pilih..



mak aiiiii...cantik nyer...no..no..no..lari budget




mari...mari...handbag murah2...





Reunion SMPW(SMKG.BHARU) 1 ogos...kenangan terindah

Image
Allahamdullilah...setelah 28 tahun terpisah..akhirnyer bertemu kembali..ini lah reunion yg terbesar setelah reunion pada awal tahun kat Hotel le Meridian...tu pun tak berapa kerat yg datang...
tapi yang reunion yg ini paling best..ramai kawan2 sekelas yg hadir...muahhhhhhhhhhh rindu kat u all semua..teman yg duduk kat Ipoh ni berusaha untuk menghadirkan diri..sebab belum tentu boleh jumpa lagi dilain kali..
penerimaan kekawan masih cam dulu gak...semuanyer happy je..Rahmah terima kasih semua usaha u untuk cari kawan2...yg kecewa ada kekawan yg tak dapat nak datang..mungkin insyaallah kita jumpa di Ipoh..hahaha.. Beautiful lady's...pwitttttttttt...masih anggun
Rahmah..dia le nadi penggerak sampai terjadi ni reunion..cari kawan2 yang lain..tengok masih nak tunjuk boot dia..

Suhayati n Norizan...muahhh...rindu kat kamu semua..


Guru-guru smpw..jasa mu tetap dikenang..i luv u all



myrah ngan adibah no...adik betul enjoy hari tu




ha.ha.ha Dr.gigi sakit gigi lak..

Image
Dah berapa hari dia merengek2...ibu gigi hazim sakit...boleh tak bawak hazim gi klinik gigi..si ibu menjawab..hazim makan ubat ni dulu ye..tak guna gi klinik kalau gigi tengah sakit..dia tak cabut nyer...hazim jawab ok le bu..
esok nyer dia merengek lagi..ibu jom le gi klinik gigi...ibu jawab..tanya abah ..abah sibuk tak ari ni..
Hazim ..abah tak gi mana2 ke ari ni..kita gi klinik gigi boleh tak.?
Abah nyer jawab tak ...jadi pegi le klinik gi..
rupa2 tak de le masalah beso sangat..cuma simen yg menampal giginyer yg berlumbang tu dah tak elok..jadi simen tu dah mencucuk gusinyer...tu yg membuat sakit..teruk juga nurse tu nak mengeluarkan simen yg dah longgar tu..
wa kaka..ape le nasib dr.gigi ni..periksa gigi orang..dia lak sakit gigi..

Bakal Dr.gigi..

Image
Ini anak teman yang no 4...tengah main ngan adiknyer...adiknyer sakit gigi konon nyer dia jadi dr. gigi ler...siap dikorek gigi adik nyer...

Si adik la nganga je..bila dr. tak bertauliah tu suruh nganga..

harap2 bila besar nanti menjadi kenyataan..

Rabu yang meletihkan....bizinyerrrrrrrrrrrrr

Aduhi...letihnye teman...penatnya edit plan...dah le tak tido2...ngantuk gila..bila le nak siap...besok last dah nak submit...malam ni bersekang mata lagi le jawapnye... dah keja terpaksa le...janji boss menghargai keja teman..mintak2 dapat le bonus 2 bulan ke..ahaksss..

Happy Sunday....Sukan Tadika Kemas

Image
Hari minggu lepas gi ke acar sukan tadika kemas..anak pompuan teman masuk sukan ni le gambo dia..letih sungguh ..balik kena masak...lepas anak n boss makan ..teman tumbang..


lepas upacara ibu bapa tarik tali..anak2 pulak...seronok pulak tengok dia org tarik tali ramai2
cepat dek...pancing ikan tu ...balik nanti ibu buat gulai..

abang macho masuk upacara tiup belon sampai pecah...kat umah tunjuk terror..bila kat padang...abang macho tak le terror...ekk


adik ni bersungguh2 nampaknye...cepat dek...



wira2 bangsa..."tak melayu hilang didunia"...kata2 hikmat dari Hang Tuah..ini lah warisan kita




bersemangat nampaknye adik2 ni nak bersukan....





ini ibunye..boring gak nak tunggu upacara nak bermula..possing jap k gak..






ni abang macho...selalu perasan dia comel..tiap2 hari mesti bangun awal...tido pun awal..hari ni dia yg ikut gi adiknye sukan..sbb bangun awal...kalau tidak kena tinggal...







Resepsi Anak Jiran Pada hari Sabtu lepas "Selamat Pengantin Baru Husna n Ariff"

Image
ini ada lah gambor pengantin ...anak jiran kat sebelah rumah..Kak Wati dan Abang Basri..meriah juga ..ramai tetamu yg datang.."Selamat pengantin baru buat Husna dan suami semoga berkekalan hingga ke akhir hayat"
Husna...nampak sweet dengan warna purple..purple ke meron ni...

persandingan husna n ariff alamak tak rotate lak gambo ni...tapi nampak sweet jerr..






sama cantik sama padan




Malam akad nikah





Penternak kutu "berjaya"

Image
Budak ni dah jadi seorang penternak yg berjaya...banyak betul dia membela binatang ni..patut le tergaru2 je..syok nye dapat mengerjakan kepalanye semalam...smapai teman pun dah jadi penternak juga..nanti boleh jadi pengedar la..

Lunch for today....Mee Suah..ermmm sedapnye

Image
Ini lah mee suah sup yang teman makan untuk lunch tadi..jadi le sedap jugak...ada fish ball, fish cake..dapat le adik2 yg keja site numpang makan..depa tengah lapor..bedal semuanye ler..

Pokok Mata Kucing

Image
Pokok mata kucing ni di tanam sejak pindah dalam tahun 2005 kalau tak silap le...pokok ni diberi oleh pihak pemaju.Setiap rumah diberi 2 anak pokok buah2an teman amik pokok buah mangga dan buah mata kucing.Punya le lama nak rasa hasil nye jiran sekeliling dah lama merasa. Tapi sejak boss kat umah tu rajin mencantas dahannye..mula le dia mengeluarkan bunga-bunga cintanye tapi tak banyak sangat le..tapi boleh le anak2 merasa makan buah mata kucing ni..rasanye manis sangat sampai melekat kat tekak..(saja je nak mengapi2kan cik amah kita ...hahaha)
Gambar ni baru je diambil petang tadi..nampaknye musim kali ni mata kuncing ni menjadi sangat..harap2 pada 1ogos ni dah masak boleh le bagi rasa kat Cik Amah kita.Akak nanti kita bawak bagi awak rasa tau....

Pepohon nan menghijau di kaw rumah..

Image
ini pokok pandan teman memang pandai tanam pokok pandan merimbun je..
yang ni pokok lengkuas
mata kucing sedang berbunga

Ini lah pokok mata kucing yang ditanam dlm 5 tahun yg lepas..dah makan hasilnye..manis sangat..pokok mata kuncing ni la teman cerita kat Rahmah(akaktoo.blogspot.com).Jangan dengki ye Rahmah..


Sarapan pagi yang sempoi..

Image
Hari ni teringin nak makan kanji, ari tu terlihat kat blog mat gebu tentang bubur nasi..tu rasa

nak makan kanji..

So ari ni aktiviti kat pejabat sebelum menjalankan tugas..merebus nasi le..

apa lagi boleh le menjamu selera..resepi ni bukan le amik dari mat gebu tapi dari bonda tercinta..

layannnnnnnnnn....

Bahan2
beras secawan
air untuk merebus beras
sedikit halia
sedikit halba
udang kering
bawang besar
sedikit santan
sedikti garam
cara:
rebus beras dengan air hingga kembang kemudian masukan udang kering ,bawang besar yg telah dihiris ,halia, halba dan santan dan masukan garam secukup rasa. Dan boleh lah ditutup api bila bubur tu agak pekat sedikit. lepas tu taburkan ngan daun sup.
sedap dimakan gan ikan bilis goreng , telur asin ke ikan masin ke..dan cili padi...alamak terangkat..

Cuti Sekolah datang lagi.....

Image
Cuti sekolah lagi..minggu cuti sekolah boleh bangun lambat sikit...tapi cuti sekolah ni..kena masak lebih sikit....pirahna-pirahna tak sekolah...stok makan kena beli lebih sikit.pagi tadi dah gi ke tesco beli stok untuk seminggu...tak tau cukup ke tak..
hari ni tak masak sebab cuti sekolah maknanye musim makan nasi minyak..pegi makan kenduri teman hari ni..tapi kena masak gak..

sarapan pagi tadi teman buat Roti Jalan n Kari ayam..laku jualan ari ni...
Hari Jumaat lepas kat pejabat walaupun sibuk ngan keja sempat gak wat kerabu ayam..resspi ni di ambik dari blog kak hanieliza..tima kasih kak liza sedap le..tapi masa kat pejabat ayam tu teman rebus tak berapa sedap sangat...ayam tu kalau dibakar atau di panggang ladi sedap...diperap sikit ngan sos lada hitam..sesapa nak amal kan diet memang sesuai

CUTI HARI WESAK

Cuti hari .wesak..duduk lepak kat umah je..pagi pegi tesco..beli barang keperluan dapur. biasa le cukup bulan ..
Lagi pun hari sabtu ada tetamu nak datang ipar duai..sebalah "boss"..tak la rancang nak masak istimewa..biasa-biasa je..

Hujan Di pagi Hari

Image
hari ni sabtu...
tak keja boleh awat aktiviti yang tergendala sekian lama..
tapi pagi tadi hujan..
jadi mood dah tak ada dah...
mendung je kat luar tu..macam nak hujan balik..

Nasi Lemak ,Ayam Goreng Berempah n Kopi O

Hujan lak pagi ni ....ingat kan lepas subuh nak sambung beradu...tapi dari semalam dah berniat nak wat nasi lemak
bersiap juga le kedapur lepas solat subuh. Selepas bersilat kat dapur maka pukul 8 siap le..

Ada orang tu (anak teman no 2 makan tak sedor diri)sampai terbungkang le..punya le banyak makan.
Image
Image

Makanan Tengah hari untuk anak2 kat umah

Hari ni sebelum gi keja teman memasak lauk2 untuk anak2 makan tengah hari nanti ...
pandai2 le dia orang..

juadah untuk ari ni..kari ikan nyok2,daging goreng kunyit n terung berlado...sorry le Hariz ari ni ibu tak masak lauk pebret awak...makan le apa yg ada...
Image