Posts

Showing posts from 2011

minggu terakhir 2011...tahun paling mencabar bagi ku

Image
Minggu2 terakhir tahun  2011...sebok sangat rasanya.Nak buat persiapan budak2 nak sekolah..beli baju sekolah..buku sekolah.Sekarang ni tengah menjahit baju kurong sekolah anak dara yg sorang tu.Rasa jimat sikat kalau buat sendiri beli kain je untuk 4 pasang baju baru Rm 78.Kalau beli mahunya terbang Rm 100.Yang beli baju anak2 lelaki jer..

Aku rasa tahun 2011 ni ada tahun yg paling mencabar dalam hidup ku.Macam2 hal terjadi..tapi tak leh le cerita kan. Tapi mungkin allah nak menduga aku agaknya.Redah je...anak2 jadi penguat semangat.Harap tahun 2012..ada sinaran yg gemerlapan buat aku....nak suluh pakai apa erkkk..kena cari lampu lip lap..hehehe..baru bersinar2.

Hari ni mata ku pedih dek sebab kan tido lambat...konon2 menjahit baju anak..tapi dah siap sehelai..
harap malam ni dapat lagi sehelai...

hari ni sarapan aku kat pejabat roti bakar telur setengah masak n kopi tarik(ni dah melanggar pantang tapi hari ni jer..sesekali nak rasa manis dlm minuman..tapi dia tak tahu yg sesekali tu …

why...

naper yer..macam2 hal yg berlaku... macam mana nak cari jalan penyelesaian nyer.. pasrah je ..... atau ikut kata hati..

apa ddah jadi ni...

dah banyak kali "publish post" apa pasal dia tak publish...sengal kut

bosannya.................

nape hidup ni ada rasa bosan... asyik buat benda yang sama jer... bila nak gi bercuti ni.... teringin sangat gi bercuti sorang2 je.. anak2 tak yah ikut ..laki pun tak payah ikut.. merehatkan diri... bila tu agaknya ?

dah lama tau dah budi bahasa kaum kerabat ni...

cantas mencantas ni ada le kut dlm dunia perniagaan..ni terkena kat boss aku la HJL..kesian dia..nasib baik kerja2 dia tak di cantas dik org ni Si JJ..cuma dia tarik budak praktikal politeknik jer..kalau tidak budak poly tak praktikal kat ofis aku.. Silap addment juga la tak bagi tau budak ni yg ofis dah pindah...budak tu gi la kat ofis lama...cari2 tak ada orang cuma pejabat Si JJ ni yg ada..(si jj ni owner bangunan, tu kami cuma menyewa saja dan dulu sebelum ni memang HJL partner ngan JJ...disebabka mungkin bnyak tekanan dari Si JJ ni HJL pun buka la syarikat sendiri-berjaya la juga...mana2 pekerja yg Si JJ ni tak suka HJL amik jadi Staff dia..termasuk aku la) Disebabkan tengok Syarikat HJL nampak maju jer..dapat banyak job..kawan pun dengki..dihalau nyer kuar dari ofis yg cantik tu..bagi tempoh 3 bulan mana le HJL tak ngelabah cari ofis baru... tapi allah permudahkan keja dia...dia dapat beli bangunan sendiri...maka pindah kami semua di tempat baru..seronok nye berpisah dengan mereka…

Semak betul kepala otak ni

Kepala otak ni semakin semak....jiwa semakin kacau...Kenapa la jadi cam ni..aku tak faham .dah beri yg terbaik pada dia..apa yg diperlukan lagi.Aku makin tak faham lelaki sebegini...walaupun

Adakah aku masih bekerja dalam usia emas nanti....

Image
Adakah aku masih bekerja dalam usia emasku nanti?Soalan yang tak tau cam ner nak jawab...sebab anak2 masih belajar semuanyer.Dan mengapa soalan tu yang dibangkitkan?Tiga minggu lepas aku ke pasar besat besar Ipoh nak cari kepala ikan buat kari..singgah disatu gerai jual ikan tengok ikan belanak dia segar2..aku suruh le ah so tu timbang 1kilo..ah so kasi cuci ye..buang sisik ye..aku perhatikan ah so tu(gambar kat atas tu) mungkin dah menjangkau 60thn ku..kesian dia masih bekerja untuk mencari rezeki.Aku dera dia lak suruh siang ikan belanak yang banyak sisik tu ..ala hi rasa bersalah lak..terbongkok2 dia menyiang ikan..sorry ya ah so

tapi ah so masih cantik lagi tau..hidung mancong.Sampai bila agaknyer dia nak berniaga ye?anak2 dia mana yer.Persoalan tu yang bermain2 dikepala otak aku ni..sampai bila aku nak kerja?anak semuanyer masih belajar yang kecik baru darjah satu.Nak harap kan pendapatan suami ermmm..dia bukan orang yang berjawatan tinggi.Sampai bila ??????

Chow Kit Road yang penuh memori...

Image
Chow kit Road..penuh dengan kenangan sewaktu zaman kanak2,zaman remaja dan zaman sebelum menamat zaman bujang.Di pasar chow kit lah temapt membeli barang basah ikan sayur daging.Emak mesti bawak kita orang(aku dan kakak) untuk membeli barang kalau tak sekolah supaya tahu mana tempat yang dapat murah dan tempat emak selalu beli.Peniaga2 buah tetap masih ada disini..tapi mungkin PATI kut,sebab dari bunyi bahasa nye pun lain.Orang yg berkunjung kesana pun ramai PATI INDON.Ingat masa remaja umur dlm lingkungan 15thn emak selalu ikut abah out-station kami ,aku dan akak aku selalu gi pasar chow kit untuk beli barang2 basah masa tu emak tinggal kan duit rm 50 je tu untuk seminggu..kita orang belanja rm 10 sehari..cukup tu macam2 boleh beli,sekarang jangan harap le...Rm 50.00 sehari je hilang dari pandangan ....
tu dia amik ko..hahaha. punya besar nye tempat kuah bihun sup kedah..macam kapal..kawasan ni dulu2 tempat aku dating..makan laksa...sekarang tak lalu nak makan kut...hehehe
mari,mari...…

Ke Kuala Lumpur....

Image
Pada Ahad lepas kami sekeluarga ke Kuala Lumpur sebab nak daftar anak ke2 kat Kolej poly-tech Mara kat Taman Shemelin Cheras pada hari Isnin nyer. Dia amik Diploma perakaunan dengan kerjasama UITM..yuran sama cam UITM gak, diploma pun under UITM gak.Dia dapat juga tawaran ke Politeknik...nak gak pegi KPTM juga tak boleh nak halang.

Gambar ni tika tamat latihan PLKN ,kurus le sikit,sekarang ni makin besar dari abah dia,ibu dia jangan cakap la.Dia ni manja sikit mana tak nyer..umur 4 tahun masih menyusu badan dan baru nak dapat adik.Dan dari kecik memang comel,tapi tak le macam budak2 lain kalau comel tu dah jadi montel dan obesiti.Semoga dia berjaya hendaknya dalam pengajian nyer..dan tak main2 lagi,fokus kat pelajaran.

Sambil hantar anak tu..sempat jugak jalan ke Chow Kit Road tempat yang penuh memori waktu kecil ku dulu, sok le upload gambar..

Ermmmm...rasa tak sihat le pulak

hari ni 19hb may 2011...rasa tak sihat le pulak.Kaki sakit,perut sakit..nak period kut. Tadi pegi farmasi saja nak check bsp. Wah duh turun sikit jer..11.4 jer.Makan pun bukan nyer banyak pun..cuma malam semalam makan mee hoon singapore..teringin sangat.Mee hoon singapore buat sendiri jer..tak amik pic pun..lupa.Dah siap terus bedal je..tak hengat-hengat dunia..

Pagi ni makan sup sayur jer..ngan roti whole meal...harap2 boleh kawal gula dalam darah.Dalam hati nak minum teh tarik la..makan nasik lemak la...ya allah kuat kan semangat ku.

Cadang nak beli alat ujian gula dalam darah , senang sikit kut boleh pantau sendiri..sebelum jumpa Dr. Takut Dr.suruh makan ubat lagi banyak dari sebiji ke 2 biji...arghhhh..tak nakkkkkkkkkkk

Selamat Hari Guru

SELAMAT HARI GURU ..buat guru-guru yang dedikasi mengajar ku dan anak2 ku.dan buat adik ipar Cikgu Rosrita jasamu tetap dikenang.

Susahnya nak turun BSP

Semalam pegi follow up check up...bsp turun sikit je 11.8 ...punya le jaga makan ..tak minum manis,kurang makan nasi...dr.suruh makan ubat 1 biji malam 1 biji pagi..mula2 setengah je..
tapi sakit kaki yang mencucuk2 tu dah hilang dah..kena betul2 jaga makan ni.

kita tengok bulan depan lak cam ner.Aku ada terbaca dalam blog mamafami.blogspot.com camner nak kurang kan paras gula dlm darah,tengah mencuba ni.

Punya le teringin nak minum tembikai laici,air bandung apakan daya ..terpaksa kutahan jua...huhuhu

Syukur alhamdulillah .....

Syukur alhamdulillah allah masih nak panjangkan usia ku. Tadi nasib baik aku tak kemalangan. tadi aku terlanggar Manhole kat tengah jalan,biasa la Manhole tu kadang2 tinggi sikit kadang samarata ngan jalan.aku tak dapat kawal motor..nasib baik tak langgar divider..huhuhu..kalau tidak dah kat hospital ke..tak tau la.

Lain kali kena berhati2 dengan Manhole kat tengah jalan ni.Dan jangan bawak laju sangat.aku bersyukur kepada mu ya allah kau masih nak panjang kan usia ku supaya aku dapat bertaubat dan lebih banyak mendekat kan diri ku ini kepada mu.

Kencing manis...fuhhhhhh

Pagi tadi hujan sepanjang pagi...terpaksa gi Hospital jumpa dr. sebab dua minggu lepas ada buat uijian darah.keputasan nye..keputsuan darah waktu puasa 15 lepas buka puasa 20..manyak tinggi ma...
Dr. suruh makan ubat kencing manis setengah biji pagi n setengah biji malam...n diet..diet tu boleh tapi tak boleh minum yg sedap2...ABC ke..Air Bandung Cincau ke..tembikai laici ke?Waaaa...
Tapi untuk menjaga kesihatanku kan ku usaha juga. 13hb nanti ada follow up check up..

23.03.2011 Result SPM nak kuar dah..

Hari ni mungkin dalam pukul 10am..keluar le result spm..ya allah ya tuhanku ku bermohon kepadamu ..beri lah kejayaan yg cemerlang ke atas anak ku haziq...

hari ni Gg(panggilan manja untuk Haziqq) anak kedua ku...akan mengambil keputusan SPM...aku harap dia mendapat kejayaan yg cemerlang.Dia baru je balik dari PLKN kat Balik Pulau.Selain Along(hafizuddin) dia lah menjadi harapan dan contoh pada adik2nya yg seramai 3 org. tu.

Haziqq ni budak yg baik(insyallah), mendengar kata,tak suka keluar rumah tak tentu arah,manja sikit, tapi berdikari..(lebih2 lak puji..kalau dia baca blog ni berbangga..hu)

Gg...semoga berjaya...ibu doakan yg terbaik untuk Gg...apa result yg Gg dapat ibu terima dengan seadanya...kalau dapat keputusan yg terbaik ibu bangga ngan Gg..

Mee Udang Kuala Sepetang

Image
Semalam dari Gerik berjalan hingga ke Taiping...singgah ke rumah MIL kejap ,sembang2 pas tu beransur nak balik kononnyer..Hehehe.. "my laki" tukar rancangan ajak gi Kuala Sepetang kononnyer nak makan kari ikan sembilang n mee udang.Singgah le ke satu kedai makan yg ada tulis kedai makan mee udang n kari ikan sembilang. Ok..kita berhenti disini warung tu ada jual mee udang n kari ikan sembilang..

dengan rasa terujanya terus le duduk dengan tak yah tanya lagi ..minta kari ikan sembilang ..hampeh..dengan vangganyer..pelayan tu cakap mee udang ada le..kari ikan sembilang tak ada jual..apa nak di kato..order je le mee udang...hemmmmmmm...idak le sedap sangat..

Tak pe le next time kita try warung Mak Jah pulak.......

As- salamualaikum..selamat petang..

hari ni rasa cam nak demam jer..penat sangat..semalam sakan berjalan .Semalam pegi jalan ke Gerik ikut "my laki" gi kerja..lawat post guard dia.Bertolak dari rumah pukul 10 dan singgah sarapan kat tanah hitam, chemor makan mee hoon sup..sedap .Myra nyer tak abis..ibu bagi habis..

Sampai ke Gerik dekat kul 12.30 thari..perut kenyang lagi...tapi orang dah nak pelawa makan ..ikut jer..makan ikan keli bakar cicah air asam..dekat Gerik ni mesti lah terkenal denang ikan sungai..aku ni pun agak pelupa gak nak ambil pic..camera bawak...rugi2.lepas bersantap nak gi Selama pulak..jauh nyer perjalanan ..ikut jalan pintas tak lalu bandar Taiping...punya la jauh nyer..
jalan nyer sunyi..sesekali baru ada kereta lalu..silap hari bulan kalau kereta rosak ke habis minyak ke haru dibuatnyer...

Lempeng (tepek) n Kopi O 434

Image
Lempeng(kalau org perak panggil tepek je) dibuat untuk sarapan hari sabtu lepas.Teringin nak buat lempeng sebab pergi ziarah umah mat gebu ..tertengok dia masak lempeng...maka menjejes ayo liur dibuatnyer..kebetulan ada sambal ikan bilis..so ape lagi..minum ngan kopi O 434 yg Rahmah bagi tu masa dia datang Ipoh (akaktoo.blogspot.com).

lempeng dimakan ngan sambal tumis ikan bilis
burpppppppp...alhamdulillah..
pekena kopi O 434 ...fuhhhhhhhhhhhhhh la mak..

malang tak berbau....abah patah kaki

Image
Semalam 12jan..dapat call dari Adi(adik) bagi tau kaki abah terseliuh jatuh kat hospital Teluk Intan. Aku n my laki pun bergegas balik Bidor..sampai Bidor letak kereta kat stesen bas..maka kami berdua pun naik bas..supaya kereta abah dapat bawak balik..(aku ni tak reti bawak kereta kalau tak terus je ke Teluk Intan tu)..

Sampai Hospital..abah ada kat ward kecemasan(non kritikal)...abah tersilap langkah ...abah nak langkah longkang ingatkan kaki tu dah sampai kesebelah sana tapi tak sampai terus kaki tu masuk longkang..kaki yg masuk longkang tak patah.. kaki yg sebelah kiri yg cuba menahan..patah nyer tak le teruk sangat ..lebih kurang retak sikit je..mungkin org tua kut..so kena simen gak le...Rm200 simen yg terbaik ringan jer..dekat pukul 3 juga la keluar dari hospital nasib baik abah tak kena addmit ....kalau tak girlfriend dia kat umah tu cam ner...tinggal sorang le pulak...

Sebelum balik sempat le round bandar Teluk Intan..cari tongkat untuk abah, teluk intan panas sangat munkin dek…

dah 13januari...dah 13 hari berlalu di tahun baru..

Image
Hari ni dah 13jan 2011...anak2 dah pun start sekolah..so dah start sibuk balik..pagi2 dah bangun siapkan sarapan dan makan tengahari untuk anak2...malam pulak teman anak2 buat homework..waduh letihnyer..mata rasa nak terlelap je ...tapi kalau tak teman kan tak buat le jawabnyer..
myra..hari pertama di sekolah...lepas bayar yuran ibu terus balik..

Sekarang ni kat umah anak yg tinggal hanya tinggal 3 org. yg sulong dah ke ipta..yg no 2 kena pegi plkn...sunyi juga.rasa nyer..masa anak2 kecik lagi rasa rimas ngan anak2 bergaduh la..menjerit la...macam2 lagi ..sekarang baru tau...sunyi..

dah 4 hari dah tahun 2011...

Dah 4 hari dah 2011 ...sungguh memenatkan...menguruskan anak2 masuk sekolah.YAng teruja sangat tu sebab Myrah dah masuk darjah Satu...dah tujuh tahun dah dia..pada 28hb. Jan ni genap dia & tahun...dah besor anak dara aku...

Sejak 31 Dis,akau dah start sibuk urus keperluan anak untuk ke tingkatan 1..dari pagi keluar rumah...8.30 ada di sekolah...daftar Hariz untuk ke kelas tingkatan 1 ..masuk dalam dewan dengar amanat guru besar..selesai dengar amanat guru besar nak beli buku pulak...tiba2 mata terpandang kan sesuatu...fuhh mak ai..duit rm 50 ..amik le pe lagi...ada dua tu...Rm 100 la beb...kesian yek emak/bapak budak2 tu..duit tak ada lak nak beli buku...tak baik tau amik duit org...kalau kat tempat awam tu boleh le amik..

So...dengan hati yg ikhlas bagi ket cikgu ..cikgu pun buat le pengumuman..lega..hati aku..terpulang le pada cikgu...kalau tak org yg menuntut.....Rm 100 lepas bayar yuran tu..tak baik kan..nasib baik le..tak sahabat yg bertanduk tu menghasut...kalau tidak anak2 ma…